Ambitie

Seeing the world as our family. Vanuit die purpose brouwen we en laten we mensen overal ter wereld genieten van onze bieren. Daarbij zijn we nauw aangesloten bij de wereld om ons heen. Daar hoort voor ons ook directe betrokkenheid bij de omgeving van onze brouwerijen bij. Die betrokkenheid geven we onder meer vorm door ieder jaar diverse projecten en evenementen in onze directe omgeving te steunen en waar nodig zelf op te starten. Dit soort mooie initiatieven zien wij als een voorwaarde voor verantwoord groeien.

COVID-19 legde ons in 2021, net als het jaar daarvoor, ook hierin beperkingen op. Desondanks en soms juist dankzij de bijzondere omstandigheden lukte het ons de betrokkenheid bij de wereld om ons heen, die wij ambiëren, te laten zien. Lokale betrokkenheid gaat voor ons niet om cijfers en keiharde doelstellingen, maar om kwalitatieve impact. Daarom steunden we in 2021 de volgende mooie initiatieven in de omgeving van onze locaties.

Resultaten 2021

 • Amsterdam
  Initiatief Geniet & Geef
 • Amsterdam

  Initiatief Geniet & Geef

  Bier&cO is initiatiefnemer van de actie Geniet & Geef, die in 2021 voor de 8e keer werd georganiseerd. De opbrengst van meer dan € 50.000 wordt aangewend voor onder andere vernieuwend onderzoek naar kinderkanker. Gaius Voûte, voorzitter en initiator van Stichting Geniet & Geef: “Momenten waarop je geniet, maken je ervan bewust hoe goed je leven eigenlijk is. Stichting Geniet & Geef zet zich in om deze genietmomenten om te zetten in geefmomenten: donaties voor KiKa. Het is indrukwekkend en ontroerend tegelijk dat dit initiatief sinds de start in 2012 al bijna € 700.000 heeft opgeleverd.”

 • Bodegraven
  78 hectoliter de Molen Geniet & Geef
 • Bodegraven

  78 hectoliter de Molen Geniet & Geef

  Speciaal voor Geniet & Geef (zie ook Bier&cO) brouwde Jan-Willem den Hartog van brouwerij de Molen in 2021 ‘De Molen Geniet & Geef’. De opbrengst hiervan is voor Stichting KiKa (Kinderen Kankervrij). De gewoonte is dat het aantal hectoliter dat een brouwer afvult, overeenkomt met het percentage kinderen dat geneest van kanker. In 2021 lag dit percentage op 78%, dus is er 78 hectoliter bier afgevuld.

 • Berkel-Enschot
  Brouwen voor een mooiere wereld
 • Berkel-Enschot

  Brouwen voor een mooiere wereld

  Bierbrouwerij de Koningshoeven bracht in 2021 als eerste in de wereld een volledig alcoholvrij trappistenbier op de markt: La Trappe Nillis. Een deel van de opbrengst van dit bier gaat naar het onderwijs in Oeganda. Broeder Isaac, prior van Abdij O.L.V. van Koningshoeven: “De opbrengsten van La Trappe Nillis willen we vooral besteden aan de afdeling Landbouw & Veeteelt van de secondary school. Deze afdeling biedt kinderen straks, compleet met praktijkveld en vee, de gelegenheid hun eerste stappen te zetten in de agrarische sector. Hoe ze daar hun toekomst van maken en hoe ze daarmee kunnen bijdragen aan de lokale economie, is belangrijk in een land waar de kansen niet voor het oprapen liggen.”

  Ook een deel van de opbrengsten van de limited edition collab brew tussen De Koningshoeven en BrewDog gaat naar een goed doel. Met dit bier, met de toepasselijke naam ‘Practise what you preach’, ondersteunen we gezamenlijk de Made Blue Foundation, een stichting die zich inzet voor schoon drinkwater voor iedereen. Dankzij Practise what you preach kan Made Blue bijna 5.000 mensen in ontwikkelingslanden tien jaar lang voorzien van schoon drinkwater.

 • Debre Birhan
  Bijdragen aan noodhulp
 • Debre Birhan

  Bijdragen aan noodhulp

  Dankzij onze brouwerij in de buurt van Debre Birhan, de hoofdstad van Ethiopië, zijn we direct betrokken bij de mensen daar. Zij hadden het zwaar in 2021 vanwege COVID-19 en vooral ook vanwege de burgeroorlog. UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie, werkt de klok rond om levensreddende noodhulp te bieden in het door geweld getroffen Ethiopië. Uit angst voor hun leven en dat van hun gezinnen zijn meer dan 43.000 vluchtelingen uit Ethiopië naar Soedan gevlucht, op zoek naar veiligheid voor aanhoudende gevechten tussen de Ethiopische overheid en de troepen van de regionale regering van Tigray. We steunden UNHCR met € 20.000 om getroffen Ethiopiërs noodhulp te bieden zoals onderdak, voedsel en schoon drinkwater.

 • Lieshout
  Statiegeldactie voor ondernemers Eindhoven
 • Lieshout

  Statiegeldactie voor ondernemers Eindhoven

  In januari 2021 vonden in de binnenstad van Eindhoven rellen plaats, waarbij veel plaatselijke ondernemers getroffen werden doordat hun panden grote schade opliepen. We leefden met hen mee en om hun een hart onder de riem te steken, zette Bavaria een inzamelingsactie op: Glas voor glas. Iedereen kon lege bierkratten inleveren bij het Philips Stadion in Eindhoven: het statiegeld werd bij elkaar opgeteld. De brouwerij verdubbelde het eindbedrag en kon zo de ondernemers in Eindhoven steunen met € 10.000.

 • Roeselare
  Van bezoekers-centrum naar examenlocatie
 • Roeselare

  Van bezoekers-centrum naar examenlocatie

  Waar kun je in tijden van COVID-19 op een veilige manier examens organiseren? Hogeschool VIVES West-Vlaanderen kwam ruimte tekort. Aan de andere kant stond, ook door COVID-19, de mooie bezoekersruimte van Brouwerij Rodenbach tijdelijk leeg bij gebrek aan brouwerijbezoekers. De Hogeschool en de brouwerij zagen hier een kans in. En zo kwam het dat er bijna 1.500 studenten biotechniek en verpleegkunde van campus Roeselare examen deden tussen de oude foeders van de brouwerij.

 • Steenhuffel
  Cornet trail en trophy én digitale studio
 • Steenhuffel

  Cornet trail en trophy én digitale studio

  Omdat bewegen gezond is en goed voor de moraal, bundelden negen Belgische brouwers hun krachten en ontwikkelden de Belgian Brewer Trails. De Cornet trail is een wedstrijd van 6, 12 of 21 kilometer, die onder andere over het domein van Kasteel Diepensteyn voert. De deelnemers kregen volledig coronaproof de kans om al hardlopend kennis te maken met een stukje van de geschiedenis van het bier dat de trail zijn naam geeft.

  Brouwerij Palm & De Hoorn stoomde de studenten en docenten van 8 Vlaamse hotelscholen klaar voor de ‘AEHT Cornet Trophy 2021’. Dit als preselectie voor deelname aan de Europese AEHT wedstrijd. Voor Palm en Rodenbach is de ondersteuning van AEHT een educatief én maatschappelijk project. De brouwerij wil studenten met een horecaopleiding de kans bieden hun vaardigheden op het vlak van bier en gastronomie aan te scherpen en kennis te maken met de rijke Belgische biercultuur.

  Om tijdens COVID-19 actief te blijven en andere getroffen bedrijven te faciliteren, richtte brouwerij Palm & De Hoorn daarnaast het bezoekerscentrum in als digitale studio. In samenwerking met Amphion ontzorgde de brouwerij zo bedrijven bij live presentaties en webinars.

 • Mali
  Ondersteuning kansarme meisjes in Mali
 • Mali

  Ondersteuning kansarme meisjes in Mali

  Ons MEA-team (Middle East & Africa) zag met eigen ogen de armoede in Mali en kwam in actie door onze laptops, computers en monitors een tweede leven te geven. In totaal zijn 85 laptops, 40 computers en 20 monitors gedoneerd aan organisaties in Mali, Zuid-Afrika, Rwanda, Burundi en Kenia, die ze goed kunnen gebruiken voor hun dagelijkse werkzaamheden. 22 laptops gingen naar de Roedean Academy in Johannesburg, een school voor kansarme meisjes.